2023. május 23., kedd

Kempten (2023), SzG3

Vissza a főoldalra (katalógus)

Beszámoló Fotóalbuma ITT található!

A délnyugat-bajorországi Kempten (Allgäu) az Allgäu-vidék központja, az egyik legrégebbi iskolaváros Németországban. Alapvetően nem egy elsődleges úti cél, mi ide úgy kerültünk, hogy ezen a napon eléggé esős volt az idő Füssen környékén és így egy kicsit elfelé húzódtunk az Alpoktól (észak felé), és szerencsénk volt, mivel itt napsütéses volt az idő.

Alapvetően az a legpraktikusabb, ha a St. Lorenz bazilika környékén parkolunk le, mivel itt koncentrálódnak a főbb látnivalók. 

A templom mellett elhaladva eljuthatunk a hercegapátok hatalmas rezidenciájához (Residenz). Korábban a magas rangú egyházi személyeknek világi hatalmuk is volt, jelen esetben azért volt szüksége az apátnak, hogy a birodalmi tanács tagjaként részt vehessen a törvényhozásban. A XVIII. században azonban ez a kettős hatalmuk megszűnt és csak az egyházi maradt (a leírások szerint az érintett személyek hatalmas kárpótlást kaptak ezért). 

Itt egy igen érdekes dolog történt velünk: amikor megkérdeztük a pénztárost, hogy egyáltalán van e valami megnézni való a kastélyban, közölte, hogy igen, majd fogta és becsukta a kastély ajtaját és a pénztárt, majd közölte, hogy kövessük (2 x 2,50 euró volt a jegy / 2023). felmentünk az 1. emeletre és meglepve láttuk, hogy 8-10 szobát meg lehet tekinteni (berendezések nélkül csak a szobák). Itt tartott egy magán tárlatvezetést nekünk, részletesen ecsetelte a tudnivalókat tökéletes angolsággal. A termek főleg rokokó stílusúak voltak, a végén egy terem barokk. Azon lehet morfondírozni, hogy ezek a stílusok szépek vagy sem, de maga a tény hogy meg tudtuk nézni, nagyon jól esett. A Rezidencia egyébként iszonyatosan nagy, az egyik legnagyobb amit láttunk  (nem tudom milyen feladatokkal töltötték meg anno), jelenleg mindenféle állami hivatalok vannak benne.

A Rezidencia után még egy jót sétáltunk a városban, tetszett a városháza, de amúgy nem egy túl érdekes hely. Ennek ellenére azért javaslom a Rezidencia megtekintését, ha valaki erre vetődik.

Basilika St. Lorenz
Basilika St. Lorenz
Basilika St. Lorenz
Residenz
Residenz
Residenz
Residenz
Residenz
Residenz
Residenz
Residenz
Kastélypark
Katélypark
Mühlrad Brunnen
Rathaus
Rathaus


Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése