2023. május 28., vasárnap

Ettal, Linderhof (2023), SzG3

 Vissza a főoldalra (katalógus)

Beszámoló Fotóalbuma  ITT   található! 

Idén (2023) szintén eljutottam ide, de korábban egyedül, most a feleségemmel. Érdekes volt az időjárás, noha május közepén jártunk, hajnalban +3 fok, nappal + 10 fok volt (alpesi időjárás). Körben a hegyek havasak voltak, zárt felhőzet, stb. Igen érdekes volt látni ilyen körülmények között is ezt a helyet.

II. Lajos 3 kastélya közül ez a legkisebb, aminek az az oka, hogy ide eredetileg egy Wersaille-hoz hasonló kastélyt és parkot akart építtetni, de túl kicsi volt a hely (a nagy palota lett a Herrenchiemsee kastély). Így egy ún Lustschlösschen (Örömpalota) épült helyette. Ezek olyan kis kastélyok voltak, amelyeket magáncélokra használtak. Az udvari szertartásoktól és állami feladatoktól távol, szabadidőben laktak vagy látogattak. Ez volt az a hely, ahol II. Lajos a legtöbbet tartózkodott. 

Maga az építészeti rész zömmel egy É-D tengely mentén van elhelyezve, középen a kis kastéllyal. Az egyik végén egy Vénusz templom, a másik végén a Vénusz barlang (jelenleg (2023) restaurálás alatt).

Nekem talán ez a hely tetszett a kastélyok közül a legjobban, főleg a miatt, hogy egy hatalmas park is tartozik hozzá. Hegyek között nagy park - mi kell egy erdőmérnöknek. Ráadásul a francia típusú park csak a kastély közvetlen környékében található, azon túl angolpark jellegű az egész. Kb 50-100 m-ként patakok zúdulnak le, van vízesés rendszer, szökőkutak, kis templom, halastó, stb. Ráadásul a park ingyen látogatható az egész évben. A parkban még található két keleties stílusú építmény: a mór kioszk és a marokkói ház. 

A kastélyba belépő kell, amit a park bejáratánál lévő pénztárnál lehet megvenni, a figyelmeztetés ugyanaz mint a többi kastélynál: csak a jegyen jelzett időpontban lehet a kapukon átmenni, utána ha nem értünk oda időben, dobhatjuk ki a jegyeket és visszatérítés sincs. 2023-ban 10,00 Euró volt egy jegy.

Maga a kastély döbbenetesen szép belülről, ezt elmesélni nem igazán lehet, látni kell. Azt sem értem, hogy az építés idejében hogyan tudták ezt a díszítésmennyiséget ilyen minőségben megcsinálni? Manapság is erős kihívást jelentene a megvalósítása.

Még egy adalék: a wiki szerint - bár ez nem látszik - a kastély fából épült és csak gipsz vakolattal lett eltakarva a szerkezet. Gondolom, a külső fal azért kőből készülhetett.

Kissé kiesik a fő útvonalakból, Ny felől csak Ausztrián keresztül közelíthető meg, K felől Garmisch-Partenkirchen felől. Maga az út természetesen abszolút kitűnő minőségű, szerintem aki errefelé jár ne hagyja ki. Utólag bánni fogja!!!


























Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése