2023. május 29., hétfő

Ettal, Benediktinerabtei Ettal (2023), SzG3

 Vissza a főoldalra (katalógus)

A Linderhoftól Garmisch-Partenkirchenbe menő úton óhatatlanul belebotlunk ebbe a kolostorba, mivel pontosan az út mellett található.

Alapításának igen érdekes története van. IV. Ludwig bajor császár Rómában tartózkodott, miközben több pápa is volt (avignoni, római) és Ő a római pápát (V. Miklós) támogatta az avignoni pápával (XXII. János) szemben. Néhány római nemes császárrá koronázta Ludwigot, amit az avignoni pápa nem ismert el. Pénz hiány miatt el kellett hagynia Rómát és ahogy lovagolt haza felé, úgy a mostani kolostor helyén a lova háromszor is megbotlott, amit Ő isteni jelnek vélt. A három botlás miatt - fogadalomból - 3 kolostort alapított itt (1330-ban): egy férfi, egy női és egy lovagi kolostort. 

A kolostort úgy építették meg, hogy ne csak a lelki dolgokkal foglalkozzon, hanem az Augsburgból Veronába vezető utat is biztosítsa.

Ludwig hazafelé Pisából hozott egy kegytárgyat (ez az ettali Madonna képe), ami miatt hamar zarándokhellyé vált a kolostor.  A szekularizáció idejében 1803-ban a bencés apátságot feloszlatták. Ettől kezdve az épületek különböző tulajdonosokhoz kerültek (bíróságok, települések, nemesek, stb, ami azóta is folyamatosan változik). Jelenleg nem tudom hogy hogyan is áll a helyzet, gondolom a templomot még a papok használják. A templom tényleg nagyon szép, hatalmas kupolása jellegzetes pont a hegyek között.

Hires az itteni szeszfőzde, itt gyártják a messze földön híres gyógynövény likőröket. Természetesen ajándék bolt is van. Én is vettem egy likőrt, majd egyszer kibontjuk (tanács: úgy láttam, hogy itt lényegesen olcsóban lehet megkapni ezeket a likőröket, mint a Linderhofban).

















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése